STAP 1 keuze 1
Snelle inventarisatie

Samen kijken we naar je tuin/ terrein en maak ik een sectoranalyse. Vanuit de ontwerpprincipes van de permacultuur bekijk ik welke mogelijkheden er zijn en bespreken we je wensen. Via de mail krijg je de sectoranalyse en korte adviezen. Je gaat zelf aan de slag met een eigen ontwerp. 

STAP 1 keuze 2
Vrijblijvend vraagverhelderingsgesprek

Je bent benieuwd naar wat ik eventueel voor je kan betekenen. Samen bekijken we je tuin/terrein en bespreken we je wensen. Verwacht veel vragen, want graag krijg ik helder wat je wilt en wat de mogelijkheden zijn. Ook beantwoord ik met alle plezier jouw vragen over verwachtingen. 

STAP 3 Projectvoorstel

Je krijgt van mij een projectvoorstel met daarin de afspraken en de kosten. Neem de bedenktijd die je nodig hebt. De offerte geldt voor drie maanden. 

STAP 4 Meten is weten

Na akkoord met het projectvoorstel kom ik je tuin/terrein nogmaals bezoeken voor de juiste gegevens voor een basisplattegrond. Ik doe een bodemonderzoek en breng verschillende factoren in kaart. Ook zal ik nog wat vragen voor je hebben en ideeën voorleggen. Graag laat ik je met een permacultuurblik naar je tuin kijken. 

STAP 5 Het ontwerp

Ik ga aan de slag met het ontwerp. Daarin houd ik rekening met de sectoranalyse, plaatsing elementen, de bodem, zones, microklimaat en water. Je zult in het ontwerp het volgende terug zien: biodiversiteit, speelsheid, patronen uit de natuur, jouw wensen, verschillende groeilagen, nuttige verbindingen voor de kringloop van energie. Dit alles zorgt voor een veerkrachtig, efficiënt en onderhoudsvriendelijk ecosysteem. 

STAP 6 Presentatie van het ontwerp

Samen bekijken we het ontwerp en gaan we dieper in op de keuzes die daarbij zijn gemaakt. Indien nodig zal ik het ontwerp nog verfijnen. Bij deze stap kun je aangeven of je wel of geen Beplantingsplan wilt hebben. 

STAP 7 Definitief ontwerp en adviezen

Je ontvangt het uiteindelijke ontwerp met uitgebreide adviezen. Indien gewenst ook het Beplantingsplan. 

STAP 7 Definitief ontwerp en adviezen

Je ontvangt het uiteindelijke ontwerp met uitgebreide adviezen. Indien gewenst ook het Beplantingsplan. Ook kan ik vragen voor je beantwoorden als die er nog zijn. 

STAP 8 De uitvoering

Met de transformatie van je tuin/terrein mag je zelf aan de slag. Van mij krijg een lijst met (ecologische) kwekers en leveranciers. Als je niet zelf je tuin aan gaat leggen, kun je offertes aanvragen bij hoveniersbedrijven. Houdt er rekening mee dat de ecologische manier vanuit de permacultuur nieuw zal zijn voor de meeste hoveniers. Als je wilt kan ik afstemmen met het hoveniersbedrijf. Ook kun je denken aan een Permablitz! Je nodigt dan vrienden en familie uit en zet in 1 dag allemaal de schouders eronder. Nog gezellig ook! 

STAP 9 De natuur aan het werk

Verwacht geen kant en klare tuin/ terrein. Zo werkt de natuur tenslotte niet. Een bos begint ook met een paar kleine pioniers. Maar je hebt een hele belangrijke basis gelegd waarin alles tot groei en bloei kan komen. Heb geduld, observeer (!), experimenteer en vooral: geniet. De natuur verrast en verwondert! Ook zullen er meer dieren zich aangetrokken voelen door het groen. Zij gaan meegenieten. Accepteer dat je de opbrengst deelt met de dieren die allemaal een hun eigen belangrijke functie hebben. En ja, zélfs de naaktslak.

STAP 10 Genieten!

het zult je verbazen wat de opbrengst is uit een eetbare tuin/ van een eetbaar terrein. Naast het genieten van zoveel leven en natuurpracht, kun je zelfs op een klein stukje grond al veel bereiken. Met fruit kun je jam of likeur maken, recepten met vergeten groenten doen je verrassen en als je staat te kokerellen loop je even je tuin om wat kruiden te plukken. Bovendien ben je ongemerkt goed bezig voor een gezond klimaat! 

Hoewel de problemen van de wereld steeds complexer worden, blijven de oplossingen belachelijk eenvoudig.’ Bill Mollison